ZGODBA O ŠTIRIH DAMAH – PRAZGODOVINA SPODNJEGA PODRAVJA - visitptuj.eu

ZGODBA O ŠTIRIH DAMAH – PRAZGODOVINA SPODNJEGA PODRAVJA

 

Štiri dame, predstavljene na pričujoči razstavi, kljub dejstvu, da se je njihovo življenje končalo pred davnimi časi, še vedno šepetajo svoje skrivnosti. Če prisluhnemo zgodbam, ki jih kažejo oblike njihovih grobov, sestave njihovih grobnih pridatkov in obredi njihovega pokopavanja, nam njihova smrt lahko nazorno pokaže veliko tudi o njihovem življenju, predvsem pa lahko pojasni številne družbene vloge, ki so jih imele ženske v prazgodovinskih družbah.

S preučevanjem izvora in okrasa predmetov najdenih v grobovih ne sledimo več zgolj trgovskim in kulturnim stikom na dolge razdalje med prazgodovinskimi skupnostmi, ampak počasi spoznavamo želje in odločitve posameznikov ter posameznic, ki so te predmete zbirali, jih občudovali in se z njimi razkazovali. To niso bili pasivni akterji zgodovinskih sprememb, bili so osebe z željami in odločitvami; bili so povezani in poučeni o novostih, modi ter inovacijah; bili so aktivno vključeni v potovanje predmetov in idej znotraj prazgodovinske Evrope, ko sta bronasta doba in keltski svet povezala vse konce ter kraje.

Na ogled do 31. avgusta 2022.

Razstava je nastala v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, Fakulteto za humanistične študije, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Centrom za preventivno arheologijo.

Info

Datum

1. 7. 2022 - 31. 8. 2022

Kraj

Ptujski grad

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih