ARHEOLOŠKO NAJDIŠČE ŠTUKI-MAROF - visitptuj.eu

Dogodki

Med leti 2004 in 2006 so na Marofu, kjer danes stoji trgovina Lidl, potekala arheološka izkopavanja. Odkriti so bili ostanki zgodnjesrednjeveške naselbine iz 7. do 9. stoletja. Na dan so prišli ostanki preprostih lesenih hiš in številni predmeti vsakdanjega življenja.
Naselbina je iz časa, ko se na območju jugovzhodnih Alp v pisnih virih prvič začnejo omenjati slovanske skupnosti. Pojem Slovani danes uporabljamo za številne skupnosti, ki so se v 6. stoletju razširile po skoraj celotni srednji in vzhodni Evropi. Ob tem so sprejeli vplive staroselskih kultur, ohranili pa so svoj jezik in določene navade. Manjše skupnosti so se naselile tudi na območju ruševin nekdanje Petovione in v njeni okolici.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih