KOPIJA GRADBENEGA NAPISA CESARJA HADRIJANA - visitptuj.eu

Dogodki

Odlomek marmornega napisa priča o gradnji mostu čez Dravo za čas cesarja Hadrijana (117–138). Prvotna plošča je merila več kot pet metrov in je nekoč krasila slavolok nad vhodom na most.
Hadrijan je kot mlad oficir potoval iz Italije v Akvink (Budimpešto) in takrat je dal v Petovioni postaviti velik oltar, posvečen Jupitru. Ko je postal cesar, je podprl razvoj mlade kolonije tako, da je financiral gradnjo ali obnovo okoli 200 metrov dolgega kamnitega mostu čez Dravo in leta 132 obnovo glavne ceste, ki je skozi Petoviono vodila na sever.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih