RIMSKA PEČ - visitptuj.eu

V vzhodnem delu antične Petovione se je ob državni cesti Akvileja–Savarija (Oglej–Szombathely) raztezala obrtniška četrt z velikimi stanovanjskimi stavbami, trgovinami, delavnicami, sušilnicami in dvorišči. Bivališča so bila opremljena s freskami, štukaturami in mozaiki ter ogrevana s hipokavsti.
V četrti so bile klesarske, kovaške, steklarske, lončarske in opekarske delavnice. Odkrili so tudi peči za žganje apna. Zaradi bližine nahajališč izvrstne gline je bilo največ lončarskih in opekarskih obratov s pečmi, lopami za sušenje izdelkov, prostori za pripravo gline in vodnjaki. Med številnimi odkritimi opekarskimi pečmi je na mestu najdbe na ogled peč iz 3. stoletja, v kateri so žgali tlakovce, opeke, posode in oljenke.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih