Ptujski grad - visitptuj.eu

Eden najimenitnejših slovenskih gradov

Obiščite enega od najimenitnejših gradov v Sloveniji, v katerem najdete izjemne muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož: od glasbil in orožja do tradicionalnih pustnih mask in veličastnih tapiserij. Še posebej fotogeničen pa je pogled z gradu, ki se razteza nad opečnatimi strehami in tlakovanimi ulicami najstarejšega slovenskega mesta.

Oglejte si 3D-prikaz Ptujskega gradu ali se odpravite na virtualni sprehod po gradu.

Info Odpri zemljevid

največja zbirka zgodovinskih glasbil

zbirka turkerij iz 17. stoletja

tapiserije s prizori iz Odisejade

antična rimska piščal tibia

3D-prikaz Ptujskega gradu

https://bit.ly/3d-grad

Virtualni sprehod po gradu

https://bit.ly/virtualni-sprehod

Odpiralni čas:

Aktualni odpiralni čas je na voljo tukaj:
https://pmpo.si/odpiralni-cas/

KONTAKT

Na Gradu 1, 2250 Ptuj
T: + 386 (0)2 748 03 60
E: ptujski.grad@pmpo.si
W: http://pmpo.si/

Zaprto:
1. januar,
1. november,
25. december,
velika noč.

Dogodki

ARHEOLOŠKI PARK POETOVIO:

PTUJSKI GRAD

Ptujski grajski grič, s katerega se ponuja razgled daleč naokrog, je bil poseljen že v času mlajše kamene dobe, od 5. tisočletja pred našim štetjem naprej.
V času antične Petovione so na griču stale pomembne javne stavbe, v zgodnjem srednjem veku pa je tukaj bilo grobišče.
Zametki srednjeveške utrdbe segajo v 11. stoletje, ko sta bila grad in mesto v posesti salzburške nadškofije. Nadškofi so leta 1132 grad podelili v fevd gospodom Ptujskim, ki so z gradom in mestom s krajšimi prekinitvami upravljali več kot tristo let.
Med leti 1656 in 1802 je bil grad v rokah škotske plemiške rodbine Leslie. To je bilo zanj bleščeče obdobje, saj so ga Leslieji preuredili v baročno rezidenco.

Zadnji lastniki, grofje Herberstein, so imeli grad v posesti med leti 1873 in 1945, ko je bil nacionaliziran in z bogato opremo priključen ptujskemu muzeju.
Danes v njem domujejo zbirke in razstave Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož: razkošno opremljene grajske sobane, bogata orožarna, galerija gotskih in baročnih umetnin, zbirki relikviarijev in slik na steklu, razstava Ptujski grad skozi stoletja, tradicionalne pustne maske ptujskega območja ter največja zbirka historičnih glasbil na Slovenskem.
V ostenje Ptujskega gradu je vzidanih nekaj antičnih reliefnih in napisnih kamnov: levja ovršja, obraz Serapisa, posvetilna kamna Jupitru in nimfam ter deli nagrobnika in napisa. Nekateri med njimi so bili uporabljeni kot material pri gradnji gradu, drugi pa so bili v prejšnjem stoletju vzidani pod grajske arkade, da bi jih obiskovalci lahko občudovali.
Muzejske zbirke v Ptujskem gradu je ljubiteljem antike vredno obiskati predvsem zaradi enega najpomembnejših eksponatov bogate ptujske arheološke dediščine. Antična dvojna piščal tibia iz 2. ali 3. stoletja, umetelno izdelana iz kosti, prevlečena s tankima slojema bronaste in medeninaste pločevine, je morala biti dragocenost že v času rimske Petovione. Rimljani so ji pripisovali magično moč, saj naj bi njena glasba preganjala zle duhove in klicala dobro. Redka arheološka najdba je na ogled v zbirki historičnih glasbil v pritličju Ptujskega gradu.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih