Dominikanski samostan - visitptuj.eu

Umetnost med samostanskimi zidovi

Dominikanski samostan je leta 1230 ustanovila Matilda, vdova Friderika III. Ptujskega. Menihom je darovala zemljišče, na katerem so za časa antične Poetovione stala razkošna poslopja, v 9. stoletju dvor kneza Pribine, na začetku 13. stoletja pa zgradbe v lasti gospodov Ptujskih. Dominikanci so zgradili cerkev s prezbiterijem v obliki dolgega kora in klavzuro, bivalni del samostana. Križni hodnik je bil v današnji obliki pozidan na začetku 15. stoletja, na njegovi vzhodni steni pa so ohranjene stenske poslikave iz 14. stoletja in bifori iz prve polovice 13. stoletja.

Dominikanski kompleks še vedno izkazuje srednjeveško podobo, na prehodu iz 17. v 18. stoletje pa so ga postopoma barokizirali. Menihi so v samostanu svoje poslanstvo opravljali do razpusta v letu 1785, ko se je v njem naselila vojska. Leta 1928 so v pritličnih prostorih uredili muzejske zbirke, v letu 2011 pa so se pričela obnovitvena dela. Obnovljeni deli samostana služijo za kulturne prireditve in so dostopni za oglede.

Info Odpri zemljevid

razstavišče festivala Art Stays

prekrasen gotski križni hodnik

čudovit baročni refektorij

bogate štukature, poslikave in kamnoseški elementi

Samo od 1. aprila do 30. septembra

Trenutni prilagojeni odpiralni čas:
- ponedeljek: zaprto
- torek – petek: od 10:00 do 16:00
- sobota in nedelja: od 10:00 do 18:00

Vstopnina

- odrasli 4 €,
- mladina, upokojenci in prebivalci Mestne občine Ptuj 2 €,
- otroci in brezposelni brezplačno.
- Družinska vstopnica: 9 €

Kontakt

Muzejski trg 1
2250 Ptuj
T: +386 70 180 057
+ info@dominikanskisamostan.si
+ http://dominikanskisamostan.si

Dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih