Galerija Florijan - visitptuj.eu

Umetniški preplet generacij

V galeriji Florijan se prepleta umetniško ustvarjanje dveh ptujskih umetnikov očeta in sina Albina ter Bogomirja Lugariča. Albina Lugariča upravičeno imenujemo najbolj ptujski med ptujskimi slikarji. Veljal je za izvrstnega krajinarja in temperamentnega kolorista. Dolga leta je v vlogi učitelja umetnosti ptujskim gimnazijcem znal približati največje ustvarjalce evropske umetnosti in veličino starodavnega Ptuja. Zaradi svojega odprtega značaja je veljal za enega najbolj priljubljenih Ptujčanov.

K realizmu in v izraziti kolorizem usmerjeno očetovo slikarstvo je oblikovalo tudi sina. V zgodnjem obdobju je Bogomir Lugarič fotografiral na črno-beli film ter iskal motive v naravi in na ozkih ulicah med ptujskimi hišami. Zadnjih nekaj let pa ga najbolj privlačita neobičajna estetika oblik in pestrost barv, ki ju zaznava med zavrženimi predmeti na odpadu. Pravi, da mu je sreča naklonjena, saj tik ob njegovem odpadu stoji kovačnica, kjer lahko odpadne kose jekla tudi spoji in oblikuje v plastike.

Info Odpri zemljevid

Po dogovoru.

T: 003862 788 59 73
M: 00386 31 846 962

Dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih