Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož - visitptuj.eu

Ptuj skozi stoletja

Najbolj znamenite zbirke muzeja so v Ptujskem gradu. Med njimi obiskovalce najbolj pritegnejo zbirka orožja ter pa najbogatejša zbirka historičnih glasbil v Sloveniji. V dvorani romanskega palacija iz 12. stoletja si lahko ogledate tudi več kot 500 kosov različnih vrst hladnega, strelnega, lovskega in športnega orožja ter zaščitne opreme iz 15. do 20. stoletja. Na ogled so postavljeni tudi oklepi deželnih najemnikov iz 16. stoletja in pet topov, ki sodijo med najstarejše ohranjeno topovsko orožje na Slovenskem.

Med približno 300 glasbili iz zbirke glasbil je tudi redkost svetovnega pomena – rimska tibia oz. dvojna piščal iz 2. ali 3. stoletja, razstavo pa dopolnjujeta še bogata notna dediščina in predstavitev zgodovine glasbenega življenja na Ptuju.

Prava poslastica so ambientalno urejeni grajski prostori, opremljeni s pohištvom in umetninami iz časa od 16. do 20. stoletja. Med njimi so dragocene bruseljske tapiserije in turkerije, slike s turškimi motivi iz 17. stoletja.

V Grajski galeriji so na ogled poznogotski kipi in tabelne slike ter slike iz obdobja od 16. do 18. stoletja. Zbirka slik na steklu postavlja na ogled na steklo slikane nabožne motive, ki so krasili kmečka stanovanja od 18. do 20. stoletja. Razstava »Ptujski grad skozi stoletja« predstavlja ptujski grajski grič skozi arheološka obdobja, stavbno zgodovino in lastnike gradu.

Poznate tradicionalne pustne like iz ptujske okolice? Med njimi je najbolj priljubljen in množičen korant ali kurent, vsa paleta tradicionalnih likov pa je predstavljena v etnografski zbirki.

Info Odpri zemljevid

glasbena zbirka s tibio

portret sultana Mehmeda IV.

zbirka orožja z železno bombardo

etnografska zbirka pustnih mask

delovni čas

Aktualni odpiralni čas je na voljo tukaj:
https://pmpo.si/ptujski-grad-odpiralni-cas/

Kontakt

Na Gradu 1, 2250 Ptuj
T: + 386 (0)2 748 03 60
E: ptujski.grad@pmpo.si
W: http://pmpo.si/

praznični delovni čas

26. 12. 2022 in 2. 1. 2023: 10.00-16.00.

24. in 31. 12. 2023
Ptujski grad, Salon umetnosti in Miheličeva galerija: 9.00-12.00

Zaprto:
1. januar,
1. november,
25. december,
velika noč.

Vstopnice

https://pmpo.si/vstopnina/

Dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih