RAZSTAVA: PO POTEH STARIH PTUJČANOV – ARHEOLOŠKE RAZISKAVE NA STARI STEKLARSKI NA PTUJU - visitptuj.eu

RAZSTAVA: PO POTEH STARIH PTUJČANOV – ARHEOLOŠKE RAZISKAVE NA STARI STEKLARSKI NA PTUJU

Arheološke raziskave, ki so potekale na dvorišču Stare steklarske, Vrazovem trgu in okoliških ulicah, so se zaključile marca 2023 in so postregle z mnogimi zanimivimi in večkrat nepričakovanimi odkritji.

Odkrite hiše in njih dvorišča kažejo, kako se je oblikovala srednjeveška prostorska zasnova tega predela mesta, medtem ko odkrite posamezne najdbe in situacije pripovedujejo o opremljenosti prostorov in njihovi namembnosti. Sedimenti in smetišča ter greznice na dvorišču Stare steklarske (za arheologe prave zakladnice) so skrivale množico odvrženih odlomkov in tudi celih predmetov vsakodnevne rabe. Na Vrazovem trgu pa so arheologi odkrili ostanke lesene konstrukcije, ki je tvorila podlago za najstarejšo cesto. Razvoj srednjeveškega Ptuja je v 13. stoletju dokončno določila gradnja mestnega obzidja, to pa je ustvarilo okvir za nadaljnjih 700 let njegovega urbanega razvoja.

Razstava bo na ogled do 30. junija 2023.

foto (vir): Galerija Magistrat


Organizator: Galerija Magistrat

Info

lokacija

Galerija Magistrat

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih