RAZSTAVA SONJE TAVČAR SKABERNE & SABE SKABERNE - visitptuj.eu

RAZSTAVA SONJE TAVČAR SKABERNE & SABE SKABERNE

Dialog starega in sodobnega nam tokrat pripravljata dve slovenski kiparki Sonja Tavčar Skaberne in Saba Skaberne, mati in hči. Ta fenomen se sicer ne kaže le na slovenski umetniški sceni, saj je prisoten tudi v tujini, kot v zgodovini, ko je bila možnost poučevanja okrnjena in si jo najlažje dobil v okviru toplega doma. Velikokrat se mlajša generacija odloči slediti lastnemu vzgibu in se ločiti od svojega roditelja, tokrat pa vidimo, da je mati uspešno prenesla zanimanje za kiparski medij na svojo potomko. Sonja Tavčar Skaberne se je navdušila nad ustvarjanjem v glini in keramiki, medtem ko hči Saba za svoja kiparska dela raziskuje raznolikost in drugačnost vseh možnih materialov. Leta 2015 sta mati in hči zadnjič razstavljali v tandemu.
SONJA TAVČAR SKABERNE
Rojena leta 1931 v Ljubljani. S še nedokončano gimnazijo je bila kot izredni talent l. 1952 sprejeta na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo (profesorji Frančišek Smerdu, Zdenko Kalin, Karel Putrih), kjer je diplomirala leta 1958. Nato se je eno leto izpopolnjevala na akademiji v Düsseldorfu in eno leto (1960) delala v takratni Zahodni Nemčiji kot kiparski restavrator. Med leti 1960 in 1983 je bila zaposlena kot likovna pedagoginja, vseskozi je aktivno ustvarjala kot kiparka. Od leta 1983 do upokojitve je imela status svobodne umetnice; članica ZDSLU je od leta 1958. Imela je 21 samostojnih razstav ter sodelovala v številnih skupinskih razstavah. Za svoje delo je prejela več nagrad in priznaj. Umetničino ustvarjanje je razdeljeno na cikluse: Mala in srednja klasična plastika, Cvetje, Miniature, Reliefi, Ljubezen, Eros in Psiha, Nirvana, Embrio, Ikona in Čas. Živi v Ljubljani in je najstarejša še živeča slovenska akademska kiparka!
SABA SKABERNE
Rojena leta 1962 v Ljubljani. Leta 1986 je diplomirala iz smeri kiparstva na takratni ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pri prof. Slavku Tihcu. Od leta 1987 je svobodna umetnica, članica ZDSLU in DLUL, ter od leta 2012 članica DOS (sekcija unikatnega oblikovanja). V svojem ustvarjalnem opusu se ukvarja z malo plastiko, portretom, ambientalnimi ter site-specific postavitvami in animacijo. Zadnjih 15 let se intenzivno posveča oblikovanju iz polsti (»soft sculpture«). V letih 2008-2012 je poučevala predmet kiparstva na šoli za uporabno umetnost Famul Stuart v Ljubljani. V zadnjih letih občasno deluje kot vodja kreativnih delavnic, restavrira keramiko v sodelovanju z različnimi muzeji in galerijami. Med leti 2017 in 2022 je delovala kot kooperantka z univerzitetnim inštitutom za rehabilitacijo SOČA pri izdelavi protetike. Do sedaj je imela preko 41 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 90. skupinskih razstavah in projektih, za svoja dela pa je prejela 7 nagrad. Živi in ustvarja v Ljubljani.
Info Odpri zemljevid

DATUM

10. 7. - 31. 8. 2024

LOKACIJA

Galerija Luna

VEČ INFORMACIJ

https://galerijaluna.wixsite.com/galerijaluna

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih