Ptuj se predstavi: september 2023 - visitptuj.eu

PTUJ SE PREDSTAVI

AKTIVNOSTI ZAVODA ZA TURIZEM PTUJ V SEPTEMBRU 2023


  • Predstavitev turistične ponudbe Ptuja v reviji Reisezeit

V začetku septembra smo predstavljali turistično ponudbo Ptuja v reviji Reisezeit, ki v obliki naslovnice objema časopis Kleine Zeitung in izide 4x letno. Ob Zavodu za turizem Ptuj so se za oglaševanje odločili še Terme Ptuj (Sava Hotels & Resorts), Panorama B&B ter Gostilna Ribič.

V tokratni izdaji smo izpostavili Ptuj kot odlično destinacijo za ljubitelje zgodovine, vina in kulinarike. V mestu, skozi katerega teče reka Drava, lahko najdete mnogo kulturnih znamenitosti, zanimivih zgodb in aktivnosti na prostem – lahko igrate golf ali footgolf, kolesarite po Dravski kolesarski poti, se odpravite na pohod med vinograde in sadovnjake Mestnega Vrha … Zaplavate lahko in se razvajate v bližnjih Termah Ptuj.

Ogleda vredne so bogate muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, ki letos obeležuje 130 let in domuje v Ptujskem gradu, od koder se razprostira čudovit razgled na opečnate strehe hiš in okoliške kraje. Prav tako ne spreglejte Kurentove hiše, v kateri se kurent in njegovo poslanstvo skozi digitalizacijo lahko spoznava skozi vse leto, ne le v pustnem času.

Vrhunska ptujska vina v kleteh in butičnih vinotekah ali rovu pod Ptujskim gradom so še eden od razlogov za obisk našega mesta. Kulinarična ponudba vas bo razvajala s kreativnimi jedmi od visoke kuhinje in tradicionalne štajerske kuhinje do posebnih ribjih jedi. Ste morda že poskusili katerega od kulinaričnih menijev Okusi Ptuja, ki ga ponuja 7 ptujskih gostincev.

Ptuj je odlična destinacija tudi za raziskovanje okolice, skozi vse leto pa se v mestu odvijajo številni dogodki in festivali. Ostanite dlje v našem čudovitem mestu in raziščite skrite kotičke. Izbirate lahko med nastanitvami od vrhunskega wellness hotela s štirimi zvezdicami, mestnih hotelov, butičnih nastanitev, zasebnih sob in hostlov do kampov.


  • 7.-10. 9. 2023 // Obisk madžarskih novinarjev

Zavod za turizem Ptuj je gostil štiri madžarske medije, ki so raziskovali ponudbo Štajerske. Za prihod so izbrali trajnostni način prevoza (avtobus), na Ptuju pa prespali 3 noči. Svoja doživetja bodo opisali v prihajajočih člankih.

Ena od njih, novinarka Toth Zsuzsana, je v septembru in oktobru za spletni portal Travelo.hu že pripravila dva članka, v katerih opisuje tudi ptujsko turistično ponudbo.

»Tri mesta regije, Maribor, Celje in Ptuj, ki so si zelo blizu, smo lahko odkrivali v okviru študijskega izleta, organiziranega za novinarje ob koncu tedna v septembru. V štirih dneh smo lahko spoznali bogato kulturno dediščino teh mest, od starodavnih spomenikov rimskega imperija, preko srednjeveških gradov do ljudskega izročila, ki spominja na avtobusno turo Mohács, dobili pa smo tudi temeljito idejo o restavracijah, ki jih je vredno obiskati po obisku gradu ali muzeja. Vsi naslednji kraji so bili preizkušeni in jih iskreno priporočamo, ne glede na to, ali boste tu preživeli dlje časa ali ste samo na poti.«

Celoten članek v madžarskem jeziku s 23. 9. 2023 najdete tukaj.

»In na Ptuju vam za ogled starodavnega spomenika sploh ni treba v muzej. Na njegovem glavnem trgu še vedno stoji štiri metre visok marmornat spomenik s prizori Orfejeve tragedije, ki so ga Rimljani postavili prav na tem mestu. Mimogrede, Ptuj je bil v rimskih časih središče takrat priljubljene misterijske religije, Mitrovega kulta, ki temelji na čaščenju perzijskega boga sonca, v mestu pa so odkrili več skrivnostnih svetišč, povezanih s kultom. Eden od njegovih ostankov je bil prikazan na vhodu v butični hotel, imenovan Hotel Mitra, vendar ima mesto tudi muzej, kjer si lahko ogledate druge starodavne relikvije.«

Celoten članek v madžarskem jeziku z 12. 10. 2023 najdete tukaj.

Adrienn Vass je svoje doživljanje Ptuja opisala na spletnem portalu www.szeretlekmagyarorszag.hu.

“Tlakovane ulice, rimski spomeniki, čudovita srednjeveška pročelja – Ptuj in Celje sta skrita zaklada Slovenije.
Marsikdo v Sloveniji obišče le Ljubljano ali okolico Blejskega jezera, čeprav je vredno raziskati tudi njena manjša mesta. Tukaj je nekaj namigov kaj si lahko ogledate in okusite, ter nekaj koristnih nasvetov za potovanje. Najstarejše mesto v Sloveniji: Ptuj. Za opis Ptuja je popolnoma primeren izraz: škatlica za nakit (jewlery box).
Ker je bilo naseljeno že v kameni dobi in je postalo pomembna naselbina v času Rimljanov, ima veliko zgodovinske dediščine. Tlakovane ulice, rimski spomeniki in čudovita srednjeveška pročelja nas pričakajo med sprehodom po mestu.”

Celoten članek v madžarskem jeziku z 24. 10. 2023 najdete tukaj.

Adrienn Sándor je v madžarskem kulinaričnem magazinu BBC GoodFood na treh straneh pripravila prispevek iz obiska Slovenije – Maribora, Celja ter Ptuja.

 


  • 8. 9. 2023 // Snemanje dokumentarca o reki Dravi z dunajsko ekipo Pammer Film

Turistična vodnica Nina Buh je z ekipo Pammer Film iz Dunaja in režiserko Giggo Neunteufel v Mariboru in na Ptuju lovila zanimive detajle in odlične zgodbe povezane z reko Dravo. Na Ptuju so se mudili 8. septembra dopoldan in izvedeli veliko zanimivih ptujskih zgodb. Mesta ob rekah imajo posebno energijo, naše čudovito mesto pa očara še s kulturnimi znamenitostmi, vrhunskimi vini in kulinariko. Ko bo dokumentarec pripravljen na ogled, ga bomo seveda z veseljem delili z vami.


  • 13.-17. 9. 2023 // Ptuj na 55. sejmu MOS Celje

Destinacija Ptuj se je vse dni trajanja sejma, med 13. 9. in 17. 9. 2023, predstavljala na stojnici destinacije Štajerska. Privlačni promocijski materiali so pritegnili obiskovalce k postanku, mi pa smo jim lahko podrobneje predstavili raznoliko ptujsko turistično ponudbo. Zaznali smo velik interes po obisku našega čudovitega mesta. Ob predstavnikih Zavoda za turizem Ptuj je ponudbo stojnice med tednom obogatila tudi prisotnost ekipe Hotela in Casino Admiral, Ptuj ter Footgolf kluba Ptuj.

V petek, 15. 9. 2023, smo se udeležili tudi posveta Slovenske turistične organizacije na temo povezovanja turizma in športa z naslovom “Športne prireditve – priložnost za gospodarstvo in turistične destinacije”. Sejmišče je podelilo RRA Podravje – Maribor posebno sejemsko priznanje za izviren slogan destinacije Štajerska, in sicer za slogan #UrbanaravniUžitek.

 


  • 14. 9. 2023 // I MURR – IT vplivneža na obisku preko STO

Antonio and Roberta MURR sta priznana italijanska modna svetovalca in kreativna direktorja z več kot 20-letnimi izkušnjami v modi. Sta tudi popotnika, ki svoja doživetja delita z več kot 53 tisoč sledilci na Instagramu pod imenom @imurr. Slovenska turistična organizacija ju je povabila na odkrivanje lepot Slovenije.

Med raziskovanjem Štajerskega konca sta se 14. septembra za kratek čas ustavila tudi na Ptuju. Program v organizaciji Zavoda za turizem Ptuj je tokrat izpeljala turistična vodnica Jana Gerl iz Zavoda TuRA Ptuj. Predstavila jim je bogato zgodovino mesta, sprehodili so se od pešmosta do Muzikafeja, kjer sta se zelo prijetno počutila v barvitem okolju, polnem drobnih detajlov. Na Slovenskem trgu sta izvedela več o Orfejevem spomeniku, Mestnem stolpu in cerkvi Sv. Jurija.

Povzpeli so se do Ptujskega gradu, kjer ju je navdušil čudovit razgled na staro mestno jedro in okoliške hribe. V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož so si ogledali zbirko tradicionalnih pustnih mask, kasneje pa obiskali še Kurentovo hišo, kjer so lahko kurenta in njegovo poslanstvo spoznali na digitaliziran način, skozi video posnetke, zvok in interaktivne prikaze.

Ob koncu obiska so v Gostilni Ribič poskusili lokalne dobrote enega od kulinaričnih menijev Okusi Ptuja, ki ga sicer ponuja 7 ptujskih gostincev. Po okusnem kosilu sta se odpravila proti novi destinaciji.


  • 17. 9. 2023 // Promocija Ptuja na festivalu Aufsteirern

V sklopu destinacije Štajerska je bil Ptuj s promocijskimi materiali predstavljen na festivalu Aufsteirern v avstrijskem Gradcu.


  • 22. 9. 2023 // Italijanski mediji na obisku

Zavod za turizem Ptuj je 22. septembra trem italijanskim novinarjem iz Milana in Firenc, ki so nas obiskali v sklopu študijske ture po destinaciji Štajerska, predstavil del ptujske turistične ponudbe. Valeria Palieri piše za Donna Moderna, Dove, F in The Good Life, Serena Roberti za Vogue Italia, silhuettedonna_it, Travel & SPA Magazin, Bazaaritalia in Adcgroup, Riccardo Gallo pa za Quotidiano Nazionale (Il giorno, Il resto del carlino, La Nazione).

Srečali smo se ob Ptujskem prstanu, se sprehodili čez »pešmost«, jim predstavili delček zgodovine mesta, omenili potek Dravske kolesarske poti (Drava Bike), ki vodi skozi Ptuj, ter možnosti aktivnosti na in ob reki Dravi. Ustavili smo se pri mestnem kinu Ptuj. Presenetilo jih je, da se je prva kino predstava v njem odvila že 3. marca 1897! Ocvetličena Jadranska ulica z barvito fasado poezije Muzikafeja jih je povabila v notranjost. Očarala sta jih kreativnost, pozitivna energija lokala in lastnice.

V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož na Ptujskem gradu, ki letos praznuje 130 let, smo si ogledali zbirko tradicionalnih pustnih mask, zbirko fevdalne stanovanjske kulture ter zbirko turkerij. Matež Božič je odprl vrata svoje butične čokoladnice XOCOC in nam ponudil ročno izdelane praline lešnik z ocvirki, mandlji s čebulo ter rdeča pesa z malino. Ustavili smo se še v Kurentovi hiši, kjer smo se predali digitalizirani predstavitvi mističnosti kurenta in njegovega obredja.

Za konec smo na terasi Gostilne Ribič z dvema kapama Gault&Millau izbrali kulinarični meni Okusi Ptuja ob spremljavi vina iz Ptujske kleti. Poklepetali smo o pohodni poti na Mestni Vrh in številnih dogodkih in festivalih, ki bogatijo mesto. Z lepimi vtisi iz obiska Ptuja so pot nadaljevali proti Benetkam, od koder so se vrnili proti domu z vlakom. Tudi tokrat smo jih povabili k ponovnemu in daljšemu obisku mesta ter 64. Kurentovanja.


  • 24. 9. 2023 // Zlati krog s Primožem Rogličem

V sklopu dobrodelnega dogodka Zlati krog s Primožem Rogličem, s katerim udeleženci zbirajo sredstva za Fundacijo Primoža Rogliča, se je olimpijski prvak s kolesarsko karavano 24. septembra 2023 ponovno ustavil tudi na Ptuju. Kljub dežju se je na mestni tržnici zbralo lepo število kolesarskih navdušencev, ki so kolesarju lahko od bližje pomahali, mu segli v roko ter ga prosili za avtogram.

 


  • 27. 9. 2023 // Obeležitev svetovnega dneva turizma na Ptuju

Na Ptuju že tradicionalno slavimo turistični praznik. Letos je potekal pod naslovom “TURIZEM IN ZELENE NALOŽBE”. Odprli smo razstavo na prostem z naslovom Po poteh Parzivala in njegovih prednikov, ki jo je pripravil Zavod za turizem Ptuj v sodelovanju z dr. Janom Ciglenečkim, Petrom Vesenjakom in Mihaelom Tošem Toshem.
Turistično društvo Ptuj je podelilo priznanja občanom, podjetjem, ustanovam, lokalom, zavodom in posameznikom, ki se trudijo za lepo podobo mesta. Iskrene čestitke vsem prejemnikom. Kulturni program so pripravili simpatični otroci s svojimi vzgojiteljicami iz Vrtca Ptuj. Delček pestre turistične ponudbe najstarejšega slovenskega mesta je zaobjemal vse od od simulacije vožnje s kolesom, do nakita, ogleda lutk, uživanja v prvih letošnjih kostanjih in še mnogo več.

Z nami so bili: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Sava Turizem d.d., Xinga, Turistična kmetija Črešnik, ECI PECI kreativno gledališče, Turistično informativni center Zavoda za turizem Ptuj, Kurentova hiša, Šolski center Ptuj – Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo in Destinacija Štajerska.

 


  • 29. 9. 2023 // OUTDOOR AKTIVNOSTI NA PTUJU ZA AVSTRIJSKE MEDIJE

29. 9. 2023 so nas obiskali avstrijski mediji na temo aktivnosti na prostem ob spremstvu vodje predstavništva STO na Dunaju. Diana Zwickl piše za Kronen Zeitung, Petra Plachy za Like it Lifestyle Magazine, Dagmar Postel piše svoj blog Ask Enrico.

Tudi tokrat smo naše goste sprejeli pri Ptujskem prstanu, saj je bližina P&R parkirišča Zadružni trg odlična izhodiščna točka za obisk Ptuja. Med prečkanjem pešmosta so občudovale markantno ptujsko veduto. Na prenovljenem Vrazovem trgu ob Muzikafeju so jih že čakala e-kolesa. Sprehodili smo se skozi lokal in posedeli na zeleni terasi ob jutranji kavi.

Kmalu se je pričela kolesarska avantura po delčku Dravske kolesarske poti, nato pa še podvig na Mestni Vrh. Z e-kolesi je bilo premagovanje hribov veliko lažje. V vinogradniškem muzeju Stara preša s 110 let staro prešo smo jim predstavili vinogradniško zgodbo Mestnega Vrha z degustacijo vina Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice in ponudili sladko grozdje iz brajd. Vožnja ob čudovitih razgledih med vinogradi in sadovnjaki je bila zelo prijetna izkušnja.

Dan smo zaključili v Gostilni Ribič s kulinaričnim menijem Okusi Ptuja in poudarili raznolike dogodke in festivale našega mesta. Tokrat ni bilo dovolj časa za obisk kulturnih znamenitosti, saj je bil poudarek na možnosti aktivnosti na prostem, jih pa je zamikalo, da nas kmalu obiščejo, saj Dunaj ni daleč od Ptuja, turistična ponudba pa se jim zdi zelo zanimiva in kreativna. Pa tudi 64. Kurentovanje se približuje.

Prispevek na blogu Dagmar Postel, ki se imenuje Ask Enrico, lahko v nemškem jeziku lahko preberete tukaj.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih