Ko zadiši po sveži kavi - visitptuj.eu

Okusi lokalno

Mesto ima bogato kavarniško in pražarsko tradicijo, ki sega v leto 1786 in čas podjetnega meščana Jožefa Kipertza, ki je imel v starem mestnem jedru Ptuja, kjer danes stoji Hotel Mitra, kavarno z lastno pražarno. Čudovit mestni hotel tako še danes goji tradicijo starih receptov s hišno blagovno znamko Coffee Story Kipertz, ki se praži v ptujski butični pražarni. S praženjem kave nadzorujejo tri ključne lastnosti arome kavnega zrna: njegovo kislost, sladkobo in grenkobo. Dlje ko se kava praži, manj bo imela kislosti, več pa grenkobe. Sladkost težje nadziramo, velja pa, da doseže vrh med najvišjima točkama grenkobe in kislosti. Spretnost in znanje praženja igrata ključno vlogo pri končni aromi kave, ki ji lahko z različnimi načini praženja dodamo osebno noto. Na terasi kavarne Hotela Mitra lahko mojstrstvo tega procesa ocenite s skodelico odlične kave Kipertz.

Na Ptuju pa se letno odvija tudi Festival kave in kavarniške kulture, ki v slikovitem Hotelu Mitra in na drugih kavarniških prizoriščih v starem mestnem jedru gosti bariste, ponudnike kave in njene ljubitelje. Sproščeni, a obenem strokovni pogovori v sklopu festivala, pričajo o tem, da je kava najbolj kompleksen in hkrati najbolj družaben napitek, ki ga pozna človek.

Prihajajoči dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih