Zgodbe Ptuja - visitptuj.eu

Spoznaj lokalno

Okrog vsakega mesta se vrti nešteto zgodb, mitov in anekdot. A zares pomembni so tisti, ki jih vsak dan pišejo, pa tudi tisti, ki jih vsak dan negujejo, ohranjajo in pripovedujejo.

Vizualna umetnica Stanka Vauda Benčevič in njen mož Igor Benčevič sta se na potovanju okrog sveta odločila, da bosta zgodbe sveta pripeljala na domači Ptuj. Hišo na Vrazovem trgu, ki je žalostno usihala, sta spremenila v kulturno središče mesta. Kavarna, sončna terasa in vinska klet Muzikafe so postali eden najbolj prepoznanih stičišč starega mestnega jedra. Ustvarjalni par je v svoj dom pripeljal številna imena svetovne glasbe, Stanka pa vsako leto znova mesto preseneti s krasitvijo ali umetniškim izrazom v času Dnevov poezije in vina.

Brata Malek, mojstra dobre volje in nekdanja vrhunska športnika, sta svoje telesne sposobnosti in čut za ljudi združila s prirojenim zabavljaštvom ter se povzpela med najbolj priljubljene slovenske otroške animatorje. Navdušujeta s cirkuškimi vragolijami, organizirata plavalne tečaje in starostnike spodbujata k telesni vadbi.

Aleksander Fenos je vsestranski ptujski umetnik. Frizerski mojster, likovni umetnik, začetnik grafitarskega gibanja na Ptuju, pa tudi mojster tetovaž, svoje zgodbe piše v starem mestnem jedru. Ustvarjalni navdih išče med ulicami in zidovi starega mesta, med jutranjim sprehodom ob Dravi in v projektih z drugimi kreativci.

Knjižničarka in pravljičarka Liljana Klemenčič z izvrstnimi pripovedovalskimi sposobnostmi oživlja pravljične like in prebuja domišljijo otrok in odraslih. Pri navdihujočih opisih skrivnosti srednjeveških mest, veličastnih gradov in mogočnih rek jo misli venomer zanesejo v njeno pravljično mesto – na Ptuj.

Matjaž Kekec, spretni žongler, navihani cirkusant, tenkočutni pantomimik, priljubljeni otroški animator in čarodej dobre volje je človek številnih talentov in eden tistih srečnežev, ki mu je v majhnem, a ustvarjalnem mestu uspelo otroške sanje spremeniti v poklicno poslanstvo.

V enem najmanjših lokalov na Slovenskem trgu je antikvariat, za katerim stoji Zoran Trop. Strast do zbirateljstva je podedoval od očeta, svojo prvo mizo pa je restavriral že kot osnovnošolec. Po študiju lesarstva in številnih urah, ki jih je prebil pri prekaljenih mojstrih restavratorske obrti, je hobi pretvoril v poklic. Družinski antikvariat krasijo drobci iz življenja starega Ptuja. Mogoče prav zato spominja na pravo meščansko stanovanje, tako dragocen kotiček brezčasja.

Prihajajoči dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih