FÜRSTI: otvoritev razstave - visitptuj.eu

FÜRSTI: Pet generacij ptujskih meščanov in veletrgovcev z vinom

otvoritev razstave


Zgodovinski arhiv na Ptuju ter Conrad Fürst & Söhne vas vljudno vabita na otvoritev razstave, ki bo v petek, 26. avgusta 2022 ob 17.00 uri v Fürstovi hiši v Krempljevi ulici 1.

V obdobju od srede 19. stoletja do konca druge svetovne vojne so najvplivnejšo med ptujskimi trgovskimi družinami vsekakor predstavljali Fürsti.

Ustanovitelj tukajšnje veje rodbine, Ernest I., je v Ptuj privandral na začetku 19. stoletja in se kot pomočnik najprej zaposlil v eni izmed dveh lectarskih delavnic, v naslednjih letih pa so on in njegovi nasledniki poslovanje podjetja razširili še na prodajo drugih deželnih produktov, predvsem vina, in ustvarili »svetovno znano tvrdko, ki je delala že pred vojno, še bolj pa med vojno in po vojni, z ogromnim obratom, bila lastnica posestev, hiš in drugega premoženja v vseh delih bivše Avstro-Ogrske in je hiša veljala za jedno najbogatejših v trgovskem svetu«.

A le do konca druge svetovne vojne, ko so bili člani družine zaradi nemške narodnosti primorani zapustiti Ptuj, njihovo premoženje je postalo državna last, podjetje pa je prenehalo delovati.

Pričujoča razstava podrobno prikazuje življenjske in poslovne usode petih generacij članov rodbine, ki je pustila močan pečat v zgodovini mesta ob Dravi.


Info Odpri zemljevid

DATUM + ČAS

26. 8. 2022 ob 17.00

LOKACIJA

Fürstova hiša v Krempljevi ulici 1

Podobni dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih