KOLESARSKI UTRIP PTUJA - visitptuj.eu

KOLESARSKI UTRIP PTUJA


Junij proglašamo za mesec kolesarjenja! Ne samo, da se začne s svetovnim dnevom kolesarjenja 3. junija, ampak bosta na Ptuju potekala tudi dva velika kolesarska dogodka: start 2. etape svetovno znane Dirke po Sloveniji ter ponovno tudi v živo vsem dobro poznani Poli maraton.
S spremljevalnimi aktivnostmi bo tako v kolesarskem duhu potekal ves mesec. Skočite na kolo in morda med spodnjimi aktivnostmi najdete navdih za doživetje ali dve.


SPREMEMBA ČASA
16. 6. 2022, 10.30, ptujske mestne ulice
⏰ START NEVTRALNEGA KROGA je iz objektivnih razlogov z 11. ure PRESTAVLJEN NA 10.30! ⏰ SPREMLJEVALNE AKTIVNOSTI


PO SERVISU KOLES SKOČITE V DRES

V kolesarjenju bomo uživali le, če bo naše kolo tehnično brezhibno, vožnja pa varna in zabavna. Za to lahko poskrbimo sami ali pa ga za nove kilometre v sezoni pripravijo serviserji.
V juniju izkoristite kolesarske popuste, ki so jih v duhu kolesarskega meseca za vas pripravili ptujski kolesarski ponudniki:


NA SVETOVNI DAN KOLESARJENJA POVSOD S KOLESOM
3. junij 2022

Danes je dan, ko skušajte avto v največji možni meri zamenjati za kolo. Po opravkih, v službo, šolo, petkov popoldanski izlet ali druženje se odpravite s kolesom.
Kolesarjenje je dobilo svoj dan, ker oblika mobilnosti s svojo preprostostjo, dostopnostjo, učinkovitostjo ter predvsem »zelenostjo« simbolizira prizadevanje za vse več trajnostne mobilnosti v svetu.

Če ste brez kolesa, a se želite kolesarjenju kljub temu pridružiti, najdete informacije o izposoji koles tukaj.


DUNKING DEVILS, SVETOVNI PRVAKI V AKROBATSKEM ZABIJANJU
4. junij 2022, 11.00, mestna tržnica

Obeta se privlačno dogajanje, na katerem bomo lahko občudovali akrobatske podvige članov DUNKING DEVILS. Uživali bomo v predstavi svetovno znanih akrobatov, ki bodo na mestni tržnici postavili trampolin, na katerem se boste lahko preizkusili tudi sami. Poleg tega napovedujemo pestro dogajanje z različnimi aktivnostmi. Več


9. MEDNARODNO SREČANJE DRUŠTVA E-MOBILNOST SLOVENIJA
4. junij 2022, staro mestno jedro

Ogledali si boste lahko aktualne modele električnih vozil, se spoznali s polnilnimi infrastrukturami in se med drugim podali na testno vožnjo z e-kolesom. Več


OKRASITE DOM V KOLESARSKO PODOBO

Pozivamo vas, da že v začetku meseca junija okrasite svoje najljubše kotičke, domove, delovne prostore in okolice na temo kolesarstva. Verjamemo, da se vaša pedala domišljije vrtijo s svetlobno hitrostjo, zato bomo objave na družbenih omrežjih, v katerih boste označili Visit Ptuj, z veseljem uvrstili v rubriko Ptuj v kolesarski preobleki.


O-KOLO-JEVARSTVENO TURISTIČNO VODENJE
14. junij 2022, 17.00: Ranca (na koncu pomola), K Jezeru 18a, 2250 Ptuj

V znamenju kolesarskega utripa na Ptuju in priprav na start 2. etape kolesarske Dirke po Sloveniji želimo meščane vzpodbuditi, da se tudi sami odpravijo na kolo. Ker je Dravska kolesarska pot med domačini in turisti vedno bolj priljubljena, bomo izpostavili dve turistični znamenitosti, ki se nahajata neposredno ob kolesarski poti: Ptujsko jezero in Hincejevo sekvojo, hkrati pa udeležence pozvali, da obisk obeh lokacij izvedejo na kolesu.

Ptujsko jezero velja za največje slovensko umetno jezero, znamenita Hincejeva sekvoja pa je najvišje in najstarejše drevo te vrste v Sloveniji. Vabljeni, da obe znamenitosti še bolje spoznate, saj vas bo ob navedenih terminih na lokacijah pričakal turistični vodnik in vaše kolesarjenje nagradil s kratko razlago. Torej na kolo ob Dravi in vsi bomo še bolj zdravi!

Če ste brez kolesa, a se želite kolesarjenju kljub temu pridružiti, najdete informacije o izposoji koles tukaj.


START 2. ETAPE KOLESARSKE DIRKE PO SLOVENIJI
16. junij 2022, ❗ 10.30 ❗ nevtralni krog

Ob progi bomo lahko navijali za branitelja lanske zmage Tadeja Pogačarja, Mateja Mohoriča, Jana Tratnika in številne druge domače in tuje kolesarje. Izdelajte plakate, poiščite navijaške rekvizite in se ⏰ ob 10.30 ⏰ pridružite čarobnemu navijaškemu vzdušju ob trasi nevtralnega kroga ali trasi 2. etape dirke!

Kolesarji bodo od letečega starta potovali po 174,1 km dolgi tehnično in tekmovalno zelo zahtevni progi vse do Rogaške Slatine.

Več informacij o Dirki po Sloveniji najdete tukaj.

Kako ste lahko del kolesarske zgodbe

Start etape in izjemno navijaško vzdušje bo spremljalo več milijonov ljudi. Ptuj bomo zopet postavili na svetovni kolesarski zemljevid tudi s pomočjo televizijskega prenosa na Eurosportu. Na dan dirke oziroma kakšen dan prej (odvisno od vremena) bodo namreč snemalci Eurosporta posneli tri točke, s katerimi bomo dodatno izpostavili mesto.

Del tega izjemnega dogodka ste lahko tudi vi! Iščemo prostovoljce, ki bi na dveh lokacijah izvedli zanimive aktivacije. Za prijavo se oglasite na Zavodu za turizem Ptuj (Mestni trg 4, 2250 Ptuj).


POLI MARATON
18. junij 2022, pred upravno stavbo Perutnine Ptuj

Po dveh virtualnih izvedbah se Poli maraton zopet vrača tudi na ptujske ceste. Na jubilejno, 20. izvedbo kolesarskega maratona Perutnine Ptuj, se lahko podate na dva načina. Udeležite se lahko klasičnega dogodka v živo na Ptuju, kjer se bodo kolesarji podali na eno izmed treh tradicionalnih tras. Če vas adrenalin množičnega starta ne privlači, pa se lahko kolesarski vročici pridružite virtualno. Več


NAMIG ZA KOLESARSKI IZLET

  • Po Dravski kolesarski poti

Dravska kolesarska pot velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi. Del 3. etape lahko v okolici Ptuja prevozite krožno. S Ptuja se lahko do Maribora popeljete po eni in vrnete po drugi različici kolesarske poti. Spodnja pot poteka čez Hajdino in Starše. Je položnejša in manj prometna. Krožno lahko traso nadaljujete po levem breku reke Drave. Ta poteka čez nekaj krajših in lahkotnih vzponov čez kraje Duplek, Vurberk in Grajena. Kolesarite lahko naprej ob Ptujskem jezeru, skozi Zabovce, Novo vas pri Markovcih in Stojnce do Muretincev in Ormoža.

Dravska kolesarska pot je od izvira reke Drave v Italiji do združitve z reko Muro na Hrvaškem v celoti označena. Brezplačen zemljevid lahko dobite v TIC-u Ptuj in na tej povezavi.

  • S kolesom na Mestni Vrh

Ozeleneli Mestni Vrh vabi. Samostojno se podajte na spontano kolesarjenje med vinogradi in sadovnjaki. Aktivna doživetja v najstarejšem slovenskem mestu ponuja pohodniška Pot na Mestni Vrh, idilična pohodniška pot med vinogradi in sadovnjaki s panoramskimi razgledi na najstarejše slovensko mesto. Večji del sicer pohodniške poti je prevozen tudi s kolesom.

Ob postankih si vzemite čas za razvajanje z lokalnimi vini in domačo kulinariko in si oglejte številne znamenitosti: od rimskega kampa do vinogradniškega muzeja, železničarskega parka in druge kulturne dediščine. Ponudniki bodo za vas odprli svoja vrata ob predhodni najavi.

Če ste brez kolesa, a si zaželite kolesarskega izleta, najdete informacije o izposoji koles tukaj.


Naslovna fotografija: Mankica Kranjec

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih