KOPIJA OLTARJA, POSVEČENEGA LIBERU IN LIBERI - visitptuj.eu

Dogodki

Kopija oltarja, posvečenega Liberu in Liberi, je rimski spomenik, ki je bil najden na mestu današnje mestne tržnice. Božanstvi na oltarju se povezujeta z rodovitnostjo, vinom in vinogradništvom. Liber, rimsko ime za Dioniza, in Libera sta bila povezana tudi s praznikom Liberalija, ki se je vsako leto odvijal 17. marca in na katerem so praznovali preobrazbo dečkov v moške. Celotni napis se glasi:
Liberu in Liberi posvečeno, Lucij Valerij Ver, član petovionskega sveta, načelnik obrtnikov, upravnik mestne blagajne, mestni arhitekt, mestni svečenik in mestni sodnik.
Posvetitelj napisa, Lucij Valerij Ver, je bil, glede na njegovo uradniško kariero, uspešen in premožen posameznik. Verjetno je pripadal vplivni in bogati družini Valerijcev, ki so pustili velik pečat v zgodovini Petovione. Na oltarju je nekoč bržkone stal kip Libera in Libere, ki pa se ni ohranil.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih