SONČNI PARK - visitptuj.eu

Dominikanski samostan na zahodnem robu mesta je leta 1230 ustanovila Matilda, vdova Friderika III. Ptujskega. Dominikanci so svoje poslanstvo na Ptuju opravljali do razpusta samostana v letu 1786, ko so zgradbe spremenili v vojašnico. V začetku 20. stoletja so najlepše prostore odmerili za muzejske zbirke, danes pa ta izjemni spomenik služi kot kulturno prizorišče, od aprila do oktobra pa je dostopen tudi za oglede. Samostanski kompleks izkazuje gotsko in baročno podobo, park ob njem pa ponuja prekrasen razgled na reko Dravo.
Pred samostanom je na mestu nekdanjega samostanskega vrta urejena zelena površina s formalno izpeljanimi potmi, imenovana Sončni park. Zelenice so zasajene z drevesi in grmovnicami, mednje pa so v preteklosti postavili več kamnitih spomenikov iz antične Petovione. Danes je del teh na ogled v Rimskem lapidariju na prostem za upravno stavbo muzeja ob vzhodni strani parka.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih