Orfejev spomenik - visitptuj.eu

Marmornati rimski nagrobnik

Veličasten marmorni spomenik, ki je najbrž nastal v 3. stoletju, je bržkone nagrobnik nekega petovionskega oblastnika. Pet metrov visok monolit še danes verjetno stoji na mestu, na katerem so ga dvignili Rimljani. V srednjem veku so spomenik, ki ga krasijo prizori iz Orfejeve zgodbe, uporabljali kot sramotilni steber.

Info Odpri zemljevid

največji nagrobnik rimske province Panonije

spomenik iz 3. stoletja

težak cca. 7 ton

en sam kos marmorja

Kontakt

Slovenski trg, 2250 Ptuj

Dogodki

ARHEOLOŠKI PARK POETOVIO:

ORFEJEV SPOMENIK

Pred mestnim stolpom stoji skoraj pet metrov visoka antična nagrobna plošča. Bila je največja v rimskih provincah Panonija in sosednjem Noriku. Po vsej verjetnosti stoji na mestu odkritja.

Veličasten marmorni spomenik, ki je najbrž nastal v 3. stoletju, je bržkone nagrobnik nekega petovionskega oblastnika.

Na osrednjem reliefu je upodobljen Orfej, ki v žalosti za izgubljeno Evridiko igra na liro, zato se je zanj uveljavilo ime Orfejev spomenik. Na kamnu sedeči antični mitični pevec, oblečen v vzhodnjaško opravo, je obdan z divjimi in domačimi živalmi, ki poslušajo njegovo glasbo.

V srednjem veku je spomenik služil kot sramotilni steber – pranger. Monumentalna monolitna stela je danes simbol rimskega in sodobnega mesta ob Dravi.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih