Povodnov muzej - visitptuj.eu

Najstarejši slovenski lapidarij na prostem

Na Slovenskem trgu lahko najdete najstarejši lapidarij na prostem v Sloveniji. Imenuje se po kuratu Simonu Povodnu, ki je dal leta 1830 vzidati antične spomenike s Ptuja in okolice v ostenje mestnega stolpa. Med njimi so deli civilnih in vojaških nagrobnikov, pepelnic, žrtvenikov, reliefnih posvetilnih plošč in kvadrov. K muzeju sodijo tudi žrtveniki, postavljeni v nišah na severni strani cerkve sv. Jurija, in pet metrov visok Orfejev spomenik iz marmorja.

Info Odpri zemljevid

prvi muzej na prostem

zbirka antičnih spomenikov

plošča vzvišenim dojiljam

Genij jeseni in Hora poletja

Kontakt

Slovenski trg 14, 2250 Ptuj

Dogodki

Povodnov muzej.

ARHEOLOŠKI PARK POETOVIO:

POVODNOV MUZEJ – MESTNI STOLP

Na Slovenskem trgu je najstarejši lapidarij na prostem v Sloveniji. Imenuje se po Simonu Povodnu, ki je dal leta 1830 v ostenje mestnega stolpa vzidati rimske nagrobnike in posvetilne kamne s Ptuja in okolice ter jih je tako zaščitil pred propadom. Med njimi so deli civilnih in vojaških nagrobnikov, pepelnic, žrtvenikov, reliefnih posvetilnih plošč in kvadrov. K muzeju sodijo tudi žrtveniki, postavljeni v nišah na severni strani cerkve sv. Jurija.
Vzidani spomeniki pričajo o življenju v takratnem mestu. Iz napisov izvemo imena in usode legionarjev, sužnjev in meščanov, od kod so prišli v te kraje, kakšne službe in funkcije so opravljali in katera božanstva so častili. Omenjeni so vrhovni bog Jupiter, lokalni kult dojilj (Nutric) ter orientalska Serapis in Sol. Zanimivi so tudi reliefi, med katerimi izstopajo častni stol in upodobitve personifikacij letnih časov.

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih