Inventura 2.0 - visitptuj.eu

Inventura 2.0 – sodobna likovna produkcija ptujskih ustvarjalcev

Razstava poteka od 17. 1. do 5. 3. 2023, Galerija mesta Ptuj
Vljudno vabljeni na odprtje razstave INVENTURA 2.0 v torek, 17. januarja 2023 ob 18. uri. Razstavo bo odprla županja Mestne občine Ptuj ga. Nuška Gajšek.

Pregledna razstava Inventura 2.0 bo predstavila aktualno ptujsko likovno produkcijo umetnikov, ki so izrazili pripadnost mestu Ptuj, s katerim so povezani na tak ali drugačen način. Kustos razstave je Marko Košan, kustos Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.


Razstavljajo: Dora Benčevič + Gabrijel Berlič + Andrej Božič + Aleksander Brezlan + Davorin Ciglar Milosavljević + Tjaša Tia Cusch + Aleksandra Farazin + Boris Farič + Jože Foltin + Jernej Forbici + Mito Gegič + Rok Golob +Stojan Kerbler + Dušan Kirbiš + Martina Korošec + Alja Košar + Blažka Križan + Andrej Lamut + Branko Lenart + Bojan Lubaj + Tomaž Plavec + Ajda Podgorelec + Sandra Požun + Tamara Rimele + Blaž Rojs + Gregor Samastur + Klarisa Sipoš + Aleksander Štumberger + Stanka Vauda Benčevič + Tanja Verlak + Marika Vicari + Metka Zupanič


Besedilo kustosa Marka Košana iz kataloga: “Cilj zaokroženih preglednih razstav, kakršna je tudi pričujoča, pa je vendarle v prvi vrsti pragmatičen: poiskati in pokazati domet ustvarjalnega potenciala v tako ali drugače institucionalno povezanem okolju, ki je na Ptuju, kar se tiče sodobne vizualne umetnost, z osupljivo energijo vzcvetelo s festivalom Art Stays, Galerijo Fo.Vi v Strnišču in pred petimi leti še s pričetkom delovanja Galerije mesta Ptuj, ki je v kratkem času postala eno izmed najbolj uspešnih in ambicioznih likovnih razstavišč v Sloveniji (v zadnjih dveh letih sta bili nagradi Prešernovega sklada za področje vizualnih umetnosti obakrat podeljeni za pregledni razstavi tukaj!).

Čeprav razstava, enako kot njena predhodnica pred petimi leti, nosi naslov Inventura, nikakor nismo hoteli, da bi pomenila zgolj inventarizacijo in tehnični popis del umetnic in umetnikov, ki bodisi izhajajo s Ptuja in okolice, ali pa tukaj živijo in delujejo. Ustvarjalci so se s svojimi deli prijavili na razpis oziroma poziv galerije, že z odzivom nanj pa so izrazili pripadnost temu okolju, s katerim so povezani na tak ali drugačen način – ali pa sploh ne; za vrednotenje njihovih del to navsezadnje ni bistveno, pomembnejši (subjektivni, se razume) merili selekcije sta bila inovativen pristop in vznemirljivost umetniškega nagovora, kar je prevladalo tudi nad kriterijem metjejske ustreznosti in v tradicionalne kanone zazrte premočrtne rafiniranosti.”


Info Odpri zemljevid

datum

Otvoritev 17. 1. 2023 ob 18.00.
Razstava poteka od 17. 1. do 5. 3. 2023.

Lokacija

Galerija mesta Ptuj

Podobni dogodki

29 September - 30 November
29 Sep

BESEDE KOT PODOBE POMENOV

Več
22 September - 23 Oktober
22 Sep

50 LET LIKOVNE SEKCIJE DR. ŠTEFKE COBELJ

Več
27 September - 30 Oktober
Galerije
27 Sep

ZORAN TAIROVIĆ

Več

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih