Vivat Poetovio! - visitptuj.eu

Spoznaj lokalno

Ptuj se ponaša z izjemno bogato zgodovino, saj je njegovo območje poseljeno že več kot 6.000 let.

»Poetovionem in hibernia tertiae decimae legionis convenerant. Illic agitavere placerente obstrui Pannoniae Alpes, donec a tergo vires universae consurgerent, an ire comminus et certare pro Italia constantius foret (Tacit 3.1).«

»Zbrali so se v Petovioni v zimski garniziji 13. legije. Tam so analizirali, ali bi bilo bolje zabarikadirati Panonske Alpe, dokler ne bi organizirali v zaledju vseh razpoložljivih sil, ali pa bi bilo bolj smotrno iti na nož in se boriti za Italijo.« (Tacit 3.1, prevod Šašel, J.)

Rimski zgodovinar Tacit v svojem delu Historiae omenja Petoviono kot prizorišče pomembnega dogodka v letu 69, ko so se po Neronovi smrti za cesarski naslov potegovali kar trije kandidati.

Takrat je poveljnik 7. legije Mark Antonij Prim prepričal poveljnike drugih legij, da krenejo v boj na strani Vespazijana, in prevzel vojaško poveljstvo vseh akcij, ki so Vespazijanu omogočile pot do prestola.

Dogodek je v rimskem zgodovinopisju znan kot vojaški puč v Petovioni in je pomembno zaznamoval zgodovino in razvoj takratnega Ptuja. Vi pa lahko antični Ptuj doživite še danes – na vodenem ogledu po rimski Petovioni, na samostojnem potepu po poteh hedonističnih Rimljanov, ali pa obiščete Rimske igre.

Prihajajoči dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih