ZELENA SHEMA SLOVENSKEGA TURIZMA - visitptuj.eu

Doživi lokalno

Ptuj je od leta 2016 vključen v zeleno shemo slovenskega turizma in je pridobil srebrni znak Slovenia Green. Vsaka tri leta je potrebno znak obnoviti, to pomeni, posodobiti vse vnose na platformi Slovenia Green in priložiti vse dokumente, ki vsebujejo dokaze, da destinacija skrbi za trajnostni razvoj. V letu 2023 smo pridobili bronasti znak.

Na Ptuju smo ponosni na dva nočitvena ponudnika s trajnostnim certifikatom Slovenia Green Accommodation. Grand Hotel Primus se ob tem kiti še z znakom Green Key, Sobe Panorama pa z Eko marjetico. Tudi gostinski ponudnik El restaurante de Poncho si je s svojim odgovornim odnosom do okolja zasluženo prislužil trajnostni certifikat Green Key.


Trajnostni razvoj destinacije je naša skupna skrb, zato je za to potrebno skrbeti na vseh področjih, posebno skrb moramo posvetiti varovanju okolja, skrbi za čisto vodo in zmanjševanju odpadkov. Spodbujati moramo tiste oblike turizma, ki ne puščajo trajnih negativnih posledic na destinaciji in spodbujati ponudnike k odgovornemu odnosu do okolja.

Slovenska turistična organizacija daje v svojem programu dela osrednjo pozornost prav trajnostnemu turizmu, zato smo v Zavodu za turizem Ptuj, v sodelovanju s preostalimi deležniki, dolžni skrbeti za oblikovanje zelenih turističnih produktov, za osveščanje turističnih ponudnikov o skrbi za okolje ter vpeljavo trajnostnih praks v svoje delovno okolje, dolžni smo opozarjati vse akterje na nivoju mesta o pomembnosti in prebujanju zavesti do okolja. Destinacije, ki v sodelovanju s širšo lokalno skupnostjo zavzeto spodbujajo trajnost in varstvo okolja, so v določenih segmentih promocije tudi dodatno izpostavljene. Tako dodatna izpostavljenost kot seveda tudi čist zrak ter čisto okolje sta za lokalno prebivalstvo in turiste, ki obiščejo naše prelepo mesto, nujno potrebna. V letu 2019 je destinacija prejela izjemno priznanje, saj se je uvrstila med TOP 100 trajnostnih držav na svetu.

Butična turistična destinacija Ptuj v sklopu svojega delovanja zavzeto sodeluje z lokalnim prebivalstvom, lokalnimi deležniki in ponudniki (zlasti v času dogodkov), strokovnjaki s področja turizma, strokovnjaki za ohranjanje kulturne in zgodovinske dediščine, predstavniki lokalnega gospodarstva ter organizacijami na lokalnem, regionalnem in nacionalnem nivoju, z namenom ohranitve in predaje naravnih in kulturnih danosti sedanjim in bodočim generacijam, promocije edinstvenih destinacijskih značilnosti, podaljšanja dobe bivanja, povečanja potrošnje turistov in izboljšave splošne podobe destinacije v očeh svetovne javnosti.

Zavzeto sodeluje na področju razvoja trajnostne turistične politike, spremlja trende v turizmu in se nanje odziva skladno z vizijo in poslanstvom, izrablja sodobno digitalno tehnologijo, ki ji omogoča boljšo interno komunikacijo in komunikacijo na svetovnem spletu, zlasti preko kanalov družbenih omrežij (Facebook, Instagram, Youtube in TripAdvisor). Pozorno spremlja in sprejema zakonodajo, ki je vezana zlasti na turistični sektor, preučuje razpise, se nanje prijavlja in o njih obvešča lokalne ponudnike, za katere meni, da ustrezajo kriterijem.

Pozorna je na zmanjševanje lastnega ogljičnega odtisa in tistega, ki ga ustvarijo domači in tuji turisti – prav s tem namenom spodbujamo med domačini in turisti uporabo brezplačnega sistema izposoje koles Pecikl na več lokacijah, kakor tudi električni vozili Zapeljivec in Šoferko. Na področju trajnosti je potrebno izpostaviti tudi odločitev Mestne občine Ptuj o odpovedi ognjemeta v času silvestrovanja od leta 2019.

Predstavniki Zavoda za turizem se redno srečujejo s predstavniki nočitvenih kapacitet in ponudniki starega mestnega jedra, saj se z zaupanjem ustvarjajo boljši pogoji za delo in medsebojno sodelovanje, ki posledično prispeva k razvoju novih inovativnih, celostnih in zelenih produktov. Tovrstna srečanja predstavljajo stično točko med vodilno destinacijo in lokalnimi deležniki, ki so redno ozaveščeni o primerih dobrih praks drugih destinacij.

Podpisnica Zelene sheme je tudi županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek.

Prihajajoči dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih